S'INICIA LA SEGONA FASE DEL SERVEI COMUNITARI "IDENTITATS TRUNCADES"

Alumnat de 3er d'ESO de l'Institut Estela Ibèrica va iniciar dimecres 24 de febrer el seu projecte de Servei Comunitari Memòria, Recuperació d'artesania i Sostenibilitat, sota la coordinació dels docents del Laboratori de Materials Tous, de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 

Es tracta de la segona fase del programa didàctic "Identitats Truncades", que ja va treballar l'alumnat de l'Institut Rovira-Forns, durant el primer trimestre del curs. 

Els nois i noies de l'Institut Estela Ibèrica també desenvoluparan el seu procés creatiu a partir de les tècniques i procediments vinculats al patronatge artesanal, un saber tèxtil tradicional que els permetrà treballar el reconeixement a les tasques de cura i feina domèstica que han fet i fan les dones, així com els conceptes d'Igualtat, d'economia feminista i economia circular, de sostenibilitat, i de diversitat que s'hi associen. 


En la sessió inicial, es va projectar la peça audiovisual Extreure Patrons, com a punt de partida teòric i conceptual. Aquest material va permetre introduir vocabulari especialitzat: superposar, calcar, retallar, embastar, encarar, rivetejar, emplaçar, amidar, cosir...un lèxic en perill d'oblit en la nostra oralitat quotidiana, que esdevé gràcies al projecte una eina creativa i d'expressió artística, i un patrimoni immaterial femení vinculat a la memòria viva (familiar i col·lectiva). 

Així mateix, l'alumnat va estar acompanyat per les artistes novells del Grau de Belles Arts de la UB que els faran de tutores durant el procés artístic i creatiu de les seves peces tèxtils. L'intercanvi d'impressions i experiències va ser molt profitós i va culminar amb una primera selecció de teles, el repartiment dels materials necessaris per a l'extracció dels patrons, i l'organització de la feina per a les properes setmanes. 

 

Molt bona feina nois i noies! Seguirem els vostres avenços amb molt d'interès!