INSTITUT ROVIRA-FORNS: LA VIVÈNCIA ESDEVÉ APRENENTATGE

 

A l’Institut Rovira-Forns estem convençuts que aquest curs serà molt important per a tots nosaltres i l’encarem tenint força present tot el que hem viscut aquest últim any i mig, les dificultats que hem trobat i hem hagut de salvar, els moments tristos, els moments de desconcert i les moltes restriccions patides; però de tota experiència se’n pot treure un aprenentatge que ens faci més forts i fortes de cara al futur.

Per tant, tots els nostres objectius, desitjos i reptes es resumeixen en un de sol, aprendre del que hem viscut i encarar el futur amb optimisme i voluntat de tornar a la màxima normalitat.

Som molt conscients que tots hem patit, però ens preocupa especialment tot allò que els nostres alumnes han deixat de fer per culpa de la pandèmia. És per això que volem esmerçar els nostres esforços en retornar el més aviat possible a la normalitat. Poder retornar a aquella situació en què a les aules podíem veure’ns les cara sense mascaretes, gaudint dels somriures i podent abraçar-nos. Trobem a faltar les sortides fora del centre, les colònies i les celebracions, i estem convençuts, i en això treballem, que molt aviat tot serà com abans.

També creiem que no tot ha estat negatiu i un bon exemple d’això ha estat el salt de gegant que hem experimentat en la digitalització del centre i en la competència digital tant dels nois i noies com del professorat. Actualment, tot l’alumnat disposa d’ordinadors propis o proporcionats pel Departament d’Educació i l’ús de les eines digitals s’ha generalitzat, reduint en molt bona mesura la bretxa digital que patia una part de l’alumnat.

A més, la pandèmia ha demostrat que de les situacions difícils sortim millor si treballem plegats i aquest és un aprenentatge que farà més significatives per l’alumnat activitats com, per exemple, el servei comunitari, que fomenta la participació activa al seu municipi i ajuda a la seva integració i cohesió social.

No volem deixar de posar en valor el comportament impecable, durant aquest temps que hem passat i que encara estem passant, dels nois i noies que, tot i estar en una edat complicada, han demostrat un comportament majoritàriament responsable. Els nois i noies necessiten desenvolupar les seves habilitats socials i per a ells i elles és fonamental socialitzar-se, relacionar-se i compartir i això ha estat difícil per a uns adolescents que viuen una etapa complicada de les seves vides. Afortunadament, aquest curs, ja estem veient un canvi de situació i, de ben segur que el centre els podrà proporcionar un espai acollidor que puguin fer seu, on poder gaudir de nou dels patis, les aules, la cantina i tots els espais comuns com a un lloc immillorable on trobar-se i tornar a ser ells mateixos.


Text i imatges: Institut Rovira-Forns.