MIRAR AMB LES MANS: FER EL PATRIMONI INCLUSIU!

Aquest més de novembre, hem donat el tret de sortida a un nou projecte de Servei Comunitari: Mirar amb les Mans. Patrimoni inclusiu al Museu de Santa Perpètua! Es tracta d'una proposta inèdita (i pionera!) basada en la mediació inclusiva del patrimoni, en la qual es demana als alumnes participants que creïn reproduccions 3D de l'estela ibèrica del Museu i prototips tàctils de la seva inscripció, per tal de desenvolupar una activitat divulgativa sobre aquesta peça arqueològica (i el seu context històric i cultural), pensada per a persones amb dèficit visual, diversitat funcional i famílies.   

12 alumnes de 3er d'ESO de l'Institut Estela Ibèrica són els que estan portant a terme aquest servei comunitari, que compta amb el suport i la col·laboració de reconeguts especialistes en l'àmbit del patrimoni i la fabricació digital:

-  La Carme Comas (especialista en patrimoni i accessibilitat) i l'Andrea Granell (professora de l'assignatura Museus i Accessibilitat del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la Universitat de Barcelona) estan introduint a l'alumnat en l'àmbit dels museus i els espais patrimonials com a eines d'inclusió i aprenentatge. Així mateix, treballaran sobre l'accessibilitat i les formes actuals d'apropar el patrimoni a tots els públics. 

- L'espai SPMakers del Servei de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Santa Perpètua els està formant en els principis bàsics de la fabricació digital i la impressió 3D, i els acompanyarà en el procés de producció dels prototips arqueològics. 

Els alumnes ja han realitzat dues sessions formatives online, on han començat a familiaritzar-se amb els conceptes, continguts i processos teòrics i metodològics que posaran en pràctica durant el servei comunitari. 

 

Durant aquesta setmana, per equips reduïts de treball, començaran la producció dels prototips patrimonials a l'espai Makers de Santa Perpètua. Un cop tinguin les reproduccions arqueològiques de l'estela ibèrica, dissenyaran les propostes de dinamització cultural amb mirada inclusiva. 

Us desitgem molt bona feina! Seguirem de ben a prop tots els avenços que feu!

Si esteu interessats en aquest projecte també trobareu informació al nostre compte d'Instagram @SPMeduca


Fotografia inicial Freepik