L'ESTELA IBÈRICA A L'ESPAI SPMAKERS: LA FABRICACIÓ DIGITAL AL SERVEI DEL PATRIMONI.


 Els proppassats 17 i 18 de novembre, l'alumnat del Servei Comunitari Mirar amb les mans de l'Institut Estela Ibèrica va realitzar dues sessions formatives sobre fabricació digital a l'Espai Makers de l'Ajuntament de Santa Perpètua. 

Aquesta va ser una oportunitat excepcional per conèixer de primera mà què és la fabricació digital, quines  eines i recursos s'utilitzen en aquest sector, i sobretot quines aplicacions té en la nostra societat. A partir de la maquinària disponible actualment a l'espai Makers, l'alumnat va tenir l'oportunitat de treballar diversos aspectes: 

- La vectorització digital d'elements 2D. A partir del dibuix arqueològic de la inscripció íbera de l'estela, van extreure els grafits per ser reproduïts sobre fusta a través de la talladora làser. Van produir per tant un prototip tàctil, respectant la forma original de la peça.


 

Aquesta mateixa vectorització també la van imprimir en vinil, i van posar en pràctica el procés de traspàs del vinil a la superfície d'exposició. Aquest és un recurs habitual en la retolació de museus, però també en comerços i espais públics. Tots dos materials, permetrien a  una persona amb dèficit visual "llegir" la inscripció de l'estela i analitzar els signes de l'alfabet íber que la configuren. 
 
 

- La impressió 3D. Els nois i noies també van experimentar amb l'escaneig 3D i la seva posterior impressió 3D. En aquest cas, a partir d'un model 3D a escala de tota la peça de l'estela*, van veure com es genera la impressió. Així mateix, van practicar amb l'escàner 3D i la modelització a partir de les seves pròpies figures. 
 



 

Aquestes sessions pràctiques ens han introduït en les possibilitats que obre la fabricació digital en el camp de la divulgació inclusiva del patrimoni (entre d'altres àmbits)...tota una oportunitat d'aprenentatge! Gràcies a l'Espai Makers, que és la primera vegada que col·labora en un projecte de Servei Comunitari!




* Aquest model 3D de l'estela ibèrica de Santa Perpètua ha estat realitzat per Laura Gómez per a un projecte de restauració desenvolupat a l'Espai Makers amb anterioritat; l'autora l'ha cedit per a les sessions pràctiques del nostre projecte de Servei Comunitari.