CARMEN BALCELLS: LA "MAMÁ GRANDE" DELS DRETS D'AUTOR

Avui, 23 d'abril Diada de Sant Jordi, també es celebra el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor
En una efemèride com aquesta, cal recordar i reivindicar una figura femenina imprescindible: la de l'agent literària Carmen Balcells.


Nascuda a Santa fe de Segarra (Lleida) el 1930, la Carme Balcells i Segalà, va ser una de les agents literàries més poderoses i influents del món, convertint-se en la Gran Dama (o dama de hierro) de les lletres hispanes, sense haver publicat mai una obra. 

"La Balcells" o la "Mamá Grande", com la va batejar l'escriptor Mario Vargas Llosa parafrasejant Cien Años de Soledad de Gabriel García Márquez, va revolucionar el mapa literari internacional canviant per sempre la situació d'inferioritat de l'escriptor davant del mercat editorial. En un camp verge aleshores, ella va esdevenir pionera en la batalla pels drets d'autor des de l'agència Carmen Balcells que va fundar l'any 1960. En pocs anys, va aconseguir establir nous mecanismes de contractació a favor dels autors, eliminant els contractes vitalicis i altres excessos editorials. 

Així mateix, va ser l'artífex del famós boom llatinoamericà, convertint Barcelona en la capital de la literatura hispanoamericana i donant-la a conèixer a la resta del món. La seva cartera de clients va superar els 200 escriptors, entre ells 6 premis Nobel, amb autors internacionals com: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Julio Cortázar, Camilo José Cela, Isabel Allende, Juan Rulfo, Nélida Piñon, Ana María Matute, Miguel Delibes, Juan Goytisolo...


L'imperi literari que va aixecar es va convertir en el més important del món hispà i un dels més importants del panorama mundial, amb una preeminència cultural indiscutible.

La Balcells va escollir la revolució per davant de la resignació o el somni. Va decidir transformar l'Art de la Literatura en un espai més just i més digne per als seus veritables protagonistes: els escriptors. 

Us recomanem el documental La Cláusula Balcells, d'en Pau Subirós, va ser retransmès per RTVE en el programa Imprescindibles...Sens dubte descobrir-la ho és!