MEMÒRIA HISTÒRICA I SOSTENIBILITAT A TRAVÉS DE LES BELLES ARTS

Dimecres 22 de gener, de 16:30 a 18:30h, vam poder gaudir de la sessió inaugural del projecte de Servei Comunitari Memòria, recuperació d'artesania i sostenibilitat, que impulsem conjuntament els Departaments d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de Santa Perpètua, i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona


Es tracta d'un projecte pioner que representa la primera intervenció del Departament d'Arts i Conservació-Restauració de la Facultat de Belles Arts de la UB en una proposta de Servei Comunitari. Això no obstant, l'equip del departament té una dilatada experiència en projectes d'Aprenentatge-Servei (ApS), que desenvolupen habitualment amb entitats, col·lectius o institucions. 

El projecte de memòria històrica i artesania que s'ha presentat destaca pels elements d'innovació, excel·lència i originalitat existents en els seus continguts i en la seva estructura:

- És un projecte d'aprenentatge-servei de doble sentit: la formació de l'alumnat de 3er d'ESO la porten a terme alumnes del 3er curs del Grau de Belles Arts, com a acció de servei en el marc del seu propi ApS. S’articula com un intercanvi de coneixements i d‘aprenentatges des de nivells educatius diversos: per un costat, els i les estudiants del Grau de Belles Arts de la UB transmeten els seu coneixement procedimentals en diverses aplicacions metodològiques i tècnico-procidimentals; i els i les estudiants de secundària, fan un autoconeixement de la identitat ( la pròpia i la comunitària), i s’aproximen al fet artístic des de les estratègies de reutilització, els recursos naturals i la recuperació dels sabers tradicionals.

- L'acció de servei que recull la proposta es basa en un procés de creació artística pensat per generar transferència històrica en clau comunitària, a través d'una exposició artística pública en el Museu de Santa Perpètua, i de diversos tallers de divulgació dels coneixements apresos per l'alumnat del servei comunitari a altres alumnes de l'Escola Municipal de les Arts (EMA) i en el marc de l'activitat Museu en Família (taller gratuït per a públic familiar). El projecte emfatitza la posada en valor de les actituds participatives i de les metodologies de la creació, com a elements de transferència del coneixement, de transformació social i de memòria viva.

- El projecte aborda diversos espais curriculars (Cultura i Valors Ètics, Ciències de la Naturalesa, Educació Visual i Plàstica), i pretén fusionar àrees de coneixement diverses, apropant a l’estudiant al seu entorn immediat i a la seva ciutadania. Prenent com a punt de partida la memòria històrica local, i el procés de recuperació de l’edifici fabril del Vapor Aranyó, es proposa la posada en valor de la tradició cultural del tèxtil mitjançant l’expressió artística, la sostenibilitat i el reciclatge.


Durant la primera sessió de presentació i formació teòrica, l'alumnat va realitzar la introducció al projecte de la mà del professorat del Departament d'Arts i Conservació-Restauració: Eulàlia Grau, Joan Miquel Porquer, i Laia Moretó, que van portar a Santa Perpètua el Laboratori de Materials Tous de la Facultat de Belles Arts de la UB.  


Aquesta va ser una primera descoberta per a tots els nois i noies, que van poder conèixer alguns dels productes naturals i de proximitat a partir dels quals podem obtenir tints: pell de ceba, óssos d'alvolcat, fulles d'eucaliptus, etc. 



Això ens va permetre reflexionar sobre la indústria tèxtil actual i sobre el consum de robes "d'un sol ús".  


En la segona part de la sessió, es va facilitar a cada alumne un dossier sobre l'elaboració i l'aplicació de tints sobre fibres naturals. Així mateix, se'ls va mostrar de manera pràctica quin és el pre-tractament que cal fer a les fibres que volem tenyir: el mordent. 



El mordent és el tractament que permet que el color s'hi adhereixi a la fibra de manera permanent; consisteix en una combinació de substàncies químiques comunes (i no tòxiques) com l'alum de roca o el cremor tàrtar. 



L'Eulàlia, en Joan Miquel i la Laia els van posar deures de cara a la propera sessió de formació: han de portar les seves fibres ben mordentades i el seu tint llest per aplicar...Molts ànims a tots i totes! No us oblideu de portar tot el material a la propera trobada que realitzarem aquest dimecres 29 de gener (16h a 19h)!